Tan Evi Kültür Avlusu
Eylül 19, 2020 2020-09-19 18:45Tan Evi Kültür Avlusu
TAN EVİ KÜLTÜR AVLUSU
TAN EVİ KÜLTÜR AVLUSU
Adını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bizzat verdiği TAN Gazetesi yayın hayatına 23 Nisan 1935 yılında başlamıştır. Döneminin gerçeklerini yansıtma çabasında olan genç ve yetenekli yazarlara fırsat tanımış ve muhalif bir gazete olarak anılmıştır. Köşe yazarlarının fikirlerini ve eleştirilerini "özgürce" ifade etmeleri, TAN Matbaası'nda basılan Görüşler Dergisi'nde dönemin Halk Partisi iktidarına yönelik yaptığı eleştiriler sonucu 4 Aralık 1945'te basın tarihine TAN Olayı olarak geçen baskın ve yağmalama olayına maruz kalmıştır. Bu talihsiz olayın ardından gazete yayın hayatını noktalamıştır.
1950'li yıllarda gazete ortaklarından Halil Lütfü Dördüncü aynı yerde TAN İş Hanı'nı inşa ettirmiştir. Ailesi , ölümünden 28 yıl sonra , binayı kendi adını taşıyan modern bir iş merkezine dönüştürmüştür. Tadilat sırasında ortaya çıkan 11-12.yüzyıl Bizans Dönemi'ne ait kilise duvarı kalıntıları titizlikle korunmaktadır. Oldukça büyük bir yapı olduğu anlaşılan kilisenin tuğla işçiliği de arkeolojik açıdan ayrı bir önem taşımaktadır.Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihine tanıklık etmiş , çok değerli ustalarıyla ve yayınlarıyla Türk Basın Tarihine damgasını vurmuş olan TAN Gazetesi, mekanının kapılarını 4 Aralık 2014 tarihinde TAN EVİ Kültür Avlusu olarak yeniden açarak, sanatını sergilemek isteyen yerli ve yabancı sanatçılara, değerli bilgi ve fikirlerini söyleşi ve panellerle paylaşmak isteyen aydınlara ve sayısız ziyaretçiye hizmet vermeye başlamıştır.
Yolunuz Tarihi Yarımada'ya düşerse Tan Evi Kültür Avlusu'na uğramadan geçmeyin...İlginizi çekecek bir sergi, sanat gösterisi ya da söyleşiye rastlayabilirsiniz. Avluda kuş sesleri ressamların fırçasındaki renkleri, seramik ustasının çamurunu, kadınların el emeği göznuru oyaları şenlendirmektedir. Ya da sadece gözlerinizi kapatıp dinleyin... geçmişin gizeminde varlığını sürdüren bir fikir adamının daktilo seslerini duyarsınız belki de...
2021 yılında Tan Evi Kültür Avlusu’nun yaratıcılığı ve öğrenmeyi besleyen ekolojik atmosferinden yararlanmaları amacıyla “52 Hafta 52 Öğrenci” Projesi Planlanmıştır.